Tuesday, 2 October 2012

2 Oktober 2012

O.M.G 
da masuk bulan Oktober da 
sungguh cepat masa berlalu 
semoga harapan & impian tahun 2012 ni tercapai 

Ya Allah
Kau permudahkan urusanku 
Kau berkatilah urusanku
Sesungguhnya Kau Maha mengetahui diatas setiap kejadian
Amin

♥ BRIDE TO BE ♥

Wednesday, 19 September 2012

Ciri Suami Yang Awesome


Solat fardhu cukup 5 waktu 

Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau 

Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan 

Lulus ujian fardhu 'ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain

Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat "Alif Ba' Ta'" sampai Surah "Iqra' Bismirabbikallazi Khalaq

Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah 

Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk 

Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu 

Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, "Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw.." 

Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD 

Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain 

Jenis senyum sokmo 

Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi 

Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika da kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung 

Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak 

Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns 
(Tak cun tak pe, boleh tutup lampu)

andai la ade calon-calon suami bergini, syukur Alhamdulillah
# Ustaz Azhar Idrus

♥ BRIDE TO BE ♥

Segmen : Saya Nak Di Review & Promote

 
 mari ramai-ramai join segmen miss Z ni 
memng xdak hadiah, tapi blog korunk akan di view oleh blogger laen 
lai..lai..lai..
kul 2 ptg ni da nk ttup da

 
ni header blog cik ai comel ke x comel? 
(biar pon korunk ckp x comel, cik ai tetap ckp comel :P)

♥ BRIDE TO BE ♥

Dashboard Dah Bertukar

aiyak..! bukak2x blog je, tgk2x dashboard da automatic bertukar 
sebelum ni pnah jugak sekali jadik cenggini 
pastu cik ai ikut la tutorial yang lyssa bagi kat SINI 
 kali ni terjadik lagi 
kononnye nk ikut la tutorial yang lyssa bg tu 
tapi ape pon x bley 
x boleh da nak tukar ke dashboard lme 
xde da button "Old Blogger Interface"

 
redha je la blog da btukar wajah baru

| korunk-korunk cube tgk dashboard masing-masing |
| bertukar tak eak |

♥ BRIDE TO BE ♥

Tuesday, 18 September 2012

Aku Sayang Kamu Sahaja

bila kita da merancang ke arah perkahwinan, maka muncul la semula ex-boipren ko yang dulu-dulu..
tu nme nye dugaan nak menguji perhubungan kita nie
(bff cik ai penah ckp cmnie satu mse ritu)

ape yang diperkatakan oleh bff cik ai tu, cik ai sedang mengalami nya sekarang ni
haish..!
apakah sume ni?
kenapa mesti korunk2x muncul semula
dan kenpa mesti aku nk melayan ye?

wahai hati dan perasaan ooii..!
please la..!
tolong la kawal diri tue
tolong serius okey..!
jnji dgn diri sendiri tue yang kau nak fokus pada yang satu
please ye..!


AKU SAYANG KAMU SORANG SAHAJA

♥ BRIDE TO BE ♥

Monday, 17 September 2012

Jantung Macam Nak Tercabut Daa

sape kat muka bumi ni xmo kawen da
haish..!
bohong bebenor la kan kalo xmo kawen
('gay' atau 'lesbian' tu special kes nye)

cik ai rse diri ini mcm da smpai seru je nk ke arah perkahwinan
en.boipren pon da jmpe family cik ai
cik ai pon da jmpe family en.boipren
family en.boipren ni okey sesangat
boley kot cik ai nk msuk lyan kepla dieorg
mse en.boipren dr umah mse tue, family cik ai layan okey je
(mcm bg green light je mak ngan abah ni)

first step da okey kot
skunk ni nk tunggu jwpan abah pulak
abh okey ke tak eak?
aduhai.
risau ati dibuatnya
bdebar ni duk tunggu kputusan abh
mcm nk tcabut jntung ni
cik ai harap abah bagi la jwapan yg positif ye abah


Ya Allah Ya Tuhanku
Jika suda tertulis dia jodohku,
Kau satukanlah hati kami
Kami berkatilah hubungan kami
Kau jadikan lah kami pasangan yang halal
Kau lembutkanlah ati kedua ibu bapa ku agar dapat terima nya seadanya
Amin

♥ BRIDE TO BE ♥

Friday, 14 September 2012

Happy Birthday Cik Ai

14 September 2012

Alhamdulillah
Dipanjangkan umur, diberikan peluang untuk bernafas dibumi Allah ini
Pejam celik suda 25 taun da umur ni
byk da angka nya kan
tapi still maintain comel oke
bufday taun ni mcm xbpe nak best kot
da besar kot tu yg x meriah lg
tapi ade la sikit harapan / impian yang cik ai nak
meh cik ai list kn ea

◆ semoga panjang umur ◆
◆ semoga dmurahkan rezeki, diberkati hidup didunia dan akhirat ◆
◆ semoga cepat dipertemukan jodoh ◆
◆ semoga dipermudahkan perjalanan hidup ◆

semoga ape yang dihajati tercapai
Amin

Happy Bufday Cik Ai


pasni mau bergiat aktif semula dengan blog . kesian blog ni da bersawang . peace

♥ BRIDE TO BE ♥

Thursday, 2 August 2012

Wednesday, 27 June 2012

Rahsia Tapak Tangan






hah..!
rini cik ai nk kongsi rahsia disebalik tapak tangan kita
jom la kite tgk
tapi jgn percaya tau, just for fun only
ingt tu, jgn taksub sgt percaya benda
just suke2x je nie pon

◆ Garis Kehidupan ◆
Garis bertanda nombor 1 ini adalah berkaitan dengan kehidupan kamu. Semakin IA panjang Dan terang garisnya, semakin baik maksudnya. Dikatakan seseorang itu akan panjang jangka hayatnya jika mempunyai garis yang sedemikian lebih-lebih lagi jika garisnya mencecah hingga ke penghujung.

◆ Garis kecergasan ◆
Garis bertanda nombor 2 ini pula bersangkutan dengan tahap pemikiran Dan keupayaan kamu untuk berjaya ke peringkat tinggi. Misalnya seorang pelajar, jika IA jelas, terang Dan lurus, IA memperlihatkan bahawa kamu seorang yang bekerja keras untuk berjaya dalam pelajaran Dan kamu berupaya untuk belajar dengan lebih gigih.. Bagi kamu, setiap kejayaan perlu disertakan dengan usaha yang gigih. Tidak hairanlah orang yang mempunyai garis ini mampu menjejakkan kaki ke me nara gading tanpa sebarang masalah.
<---more--->

♥ BRIDE TO BE ♥

Saturday, 23 June 2012

Apakah Sifat-sifat Terpuji ?






✔ Bersifat warak dan meninggalkan perkara yang syubhat
✔ Memelihara penglihatan
✔ Memelihara Lidah
✔ Bersifat Pemalu
✔ Bersifat Lembut dan Sabar
✔ Bersifat Benar dan Jujur
✔ Bersifat rendah diri
✔ Menjauhi sangka buruk dan mengumpat
Bersifat pemurah
✔ Qudwah Hasanah (Suri teladan yang baik)


disini cik ai senarai kan 10 sifat-sifat terpuji
hah..!
ade satu sifat tue cik ai besar kan font + bold
perasan tak korunk?
adakah korunk mempunyai ciri-ciri sifat terpuji yang cik ai bold kan tue?
kalo la ader, meh ler klik sume link kat bwh nie

SATU
DUA
TIGA
EMPAT
LIMA
ENAM
TUJUH
LAPAN
SEMBILAN
SEPULUH

kalo da klik, tinggalkan komen anda yer
nnt cik ai blog walking ke blog kamu
thanx you so much


♥ BRIDE TO BE ♥

Saturday, 16 June 2012

First Giveaway by Alia






join GA lagik
kamu berdua di tag DELTA CHARLIE dan KISAH DIARY
klik banner untuk join
klik SINI pon boleh jgk

♥ BRIDE TO BE ♥

Friday, 15 June 2012

Apa Tu Chika Pow Wow?








hah?
korunk penah dengar x Chika Pow Wow?
mesti ade yang penah dengar dan ader yang x penah dengar kan
cik ai dpt tau ni dr blog SINI (nak tau blog sape klik la.hahahaa.lagi la korunk xnak klik kan)

rupenye Chika Pow Wow ni mcm lelong.my
membida barang2x dan yang pasti barangan itu harga nya lebih rendah dari pasaran biasa
cik ai tgk itemnye yang dibida mmg kaw-kaw punye



mule2x cik ai nak join pon was2x la jugek
tapi bile tgk BEN ASHAARI berjaya memiliki apa yang beliau mahukan dengan tawaran harga yang rendah, cik ai pon terus la join
tapi blum lagi berjaya memiliki ape2x pon (maklumla bru je join x smpai sejam ni)

kalo korunk berminat, g je terus website die http://www.chikapowwow.com
sebelum nak join tue, kene la register dlu
untuk register klik SINI

selamat mencuba

♥ BRIDE TO BE ♥

Follower Pilihan Aisyah Humaira






● banyak btul GA untuk blogger tingkatkan follower ●
● jom join ●
● blh tambah follower ●
● klik banner yer untuk join ●

→ nak nescafe classic? klik SINI

♥ BRIDE TO BE ♥

Jerebu Melanda KL Lagi





uhuk..uhuk..uhuk..
batuk pulak den ni hah
arini udara kat sekitar putrajaya sgt-sgt la teruk
jerebu katanya
sesak nafas dibuatnye

jerebu yang berlaku dipercayai berpunca daripada kemarau yang melanda Sumatera
nun diluar sne tue
byk kn minum air suam yer
jgn duk gatal nk maen2x kat luar tue
jge kesihatan anda

✿ psssttt...! cube tgk hp kt bwh tue. geram kot cik ai tgk. spec die pon mcm best. nk tau detail klik SINI atau klik je kt gambar tu ✿



♥ BRIDE TO BE ♥

Wednesday, 13 June 2012

Biodata Rasulullah S.A.W






◆ Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

◆ Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah) • Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah

◆ Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

◆ Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf

◆ Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)

◆ Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)

◆ Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

◆ USIA 5 TAHUN
→ Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

◆ USIA 6 TAHUN
→ Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa' (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
→ Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya 'Abdul Muttalib.

◆ USIA 8 TAHUN
→ Datuknya, 'Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
→ Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

◆ USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
→ Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. • Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

◆ USIA 20 TAHUN
→ Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab 'Sirah' , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
→ Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul'; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

◆ USIA 25 TAHUN
→ Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
→ Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..
→ Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
→ Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

◆ USIA 35 TAHUN
→ Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka'abah.
→ Pembinaan semula Ka'abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
→ Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan 'Hajarul-Aswad' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

◆ USIA 40 TAHUN
→ Menerima wahyu di gua Hira' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

◆ USIA 53 TAHUN
→ Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
→ Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal / 24 September 622M.

◆ USIA 63 TAHUN
→ Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

sumber : SINI


♥ BRIDE TO BE ♥

Tuesday, 12 June 2012

Kenapa Wanita Suka Menangis?






Ya الله mengapakah wanita sering menangis?

Jawapannya :

kerana wanita itu unik

AKU ciptakan ia sebagai makhluk istimewa

AKU kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya

AKU lembutkan hatinya untuk memberikan rasa aman

AKU kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia

AKU teguhkan peribadinya untuk terus berjuang saat yang lain menyerah

AKU beri dia naluri untuk mencintai anak-anak dalam keadaan apapun

AKU kuatkan batinnya utk ttap menyayangi walau dikhianati, disakiti oleh orang2x yang disayangi

الحمدلله
aku bersyukur kerana diciptakan menjadi seorang wanita
jadinye lelaki kat luar sne, jgn la duk perlekeh kenapa permpuan menangis ye
adakah anda perempuan yang tabah?


♥ BRIDE TO BE ♥

Monday, 11 June 2012

Blogwalking & Follow





join segmen semudah ABC
buat entry → tepek banner → follow blog SINI → letak link url kat SINI → DONE
klik banner untuk join segmen

♥ BRIDE TO BE ♥

Sunday, 10 June 2012

Ratu : Teman Tapi Mesra






Aku punya teman
Teman sepermainan
Kemana ada dia selalu ada aku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Dia amat manis
Juga baik hati
Dia selalu ada
Waktu untuk membantuku

** namun aku bingung
ketika dia bilang cinta
dan dia juga katakan
tuk ingin jadi kekasihku

Reff: cukuplah saja berteman denganku
janganlah kau meminta lebih
ku tak mungkin mencintaimu
kita berteman saja
teman tapi mesra

aku memang suka pada dirimu
namun aku ada yg punya
lebih baik kita berteman
kita berteman saja
teman tapi mesra

Aku punya teman
Teman sepermainan
Kemana ada dia selalu ada aku

** namun aku bingung
ketika dia bilang cinta
dan dia juga katakan
tuk ingin jadi kekasihku

| kepada lelaki diluar sana yang da ader kekasih hati, hargailah beliau sebaik yang mungkin |
| jangan duk permainkan perasaan perempuan itu |
| ini tidak, da usung GF kehulu kehilir tapi tetap nk luahkan isi ati kat org lain |
| mse korunk luah kan isi ati kat org lain tue, korunk ingt x GF korunk tue? |
| cukup-cukup la wei |
| bersyukur dengan ape yang ade. jgn nnt yg dikejar x dpt, yg dikendong keciciran |

** notice untuk lelaki-lelaki yang x reti bersyukur dgn ape yg ader dpn mata. cis..!! **

♥ BRIDE TO BE ♥

Saturday, 9 June 2012

Cara Nak Buat Tulisan Jawi





كامو سموا تاهو تيدق باڬايمانا ايڠين منوليس دالم جاوي؟
"kamu semua tahu tidak bagaimana ingin menulis dalam jawi?"

hah..
tetibe je cik ai nk buat entry bertulisan jawi
korunk semua tau x cmne nk buat tulisan jawi
mesti selalu nampak kan org post kat FB dengan tulisan jawi
senang jer nk buat tulisan jawi tue
meh cik ai ajar ea

i. klik SINI
ii. taip apa yang korunk nk taip (senang ckp ikut suke korunk la nk taip ape pon)
iii. tekan button convert kat bawah tue hah
iv. select perkataan jawi yang da di convert, pastu copy and then paste kat FB

selamat mencuba!!

♥ BRIDE TO BE ♥