Thursday, 9 February 2012

Muar Bandar Di Raja Johor
MUAR – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini mengisytiharkan Bandar Maharani di sini sebagai Bandar Diraja Johor.

Sultan Johor membuat pengisytiharan tersebut pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Masjid Jamek Sultan Ibrahim.

Baginda meminta penduduk di bandar ini sama-sama bertanggungjawab menjaga kebersihan sekitar dan tidak semata-mata menyerahkan tugas itu kepada pihak berkuasa termasuk Majlis Perbandaran Muar (MPM).

“Allah amat sukakan kebersihan dan mengasihi orang yang sentiasa mengutamakan kebersihan,” titah baginda yang sebelum itu mengetuai perarakan maulidur rasul. Turut serta Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim.

Menurut baginda, walaupun setengah orang menggelar bandar Muar sebagai bandar “pencen’ (bandar untuk menikmati persaraan), ia sebenarnya sesuai bagi mereka yang inginkan ketenangan.

Baginda turut mengingatkan rakyat di negeri ini supaya tidak mempercayai bulat-bulat maklumat yang disebarkan melalui internet kerana ia belum tentu benar.

Sultan Johor berpesan agar masyarakat Islam sentiasa mengamalkan hidup berlandaskan Islam dan sentiasa menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh dan mengamalkan suruhannya supaya mereka menjadi insan yang baik dan sentiasa mendapat hidayah daripada Allah.

Sementara itu, Abdul Ghani berkata kerajaan negeri akan merancang pembangunan di bandar diraja itu sesuai dengan statusnya sekarang.

“Ke bawah Duli Tuanku sering berangkat mencemar duli ke bandar ini kerana keindahannya yang terletak di muara Sungai Muar dan mempunyai bangunan-bangunan lama yang dibina sekitar tahun 1920-an,” katanya.

Razali yang juga anggota Parlimen Muar berkata beliau juga akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin setempat bagi mengkaji bentuk pambangunan yang akan dilaksanakan di bandar ini.

Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Jorak, Datuk Dr Sharuddin Mat Salleh berharap kerajaan negeri memastikan tanah kerajaan di bandar ini dijadikan rizab tertentu bagi diseimbangkan dengan pembangunannya. – BERNAMA


cik ai bangga dilahirkan di Muar
org Muar ni tkenal ngan perkataan "Eak" di ujung perbualan
ala2x trademark org Muar la nie
Mi Bandung Muar sedap tu
meh dtg Muar meh, cik ai belanje mkn mi bandung

pegi bando, pakai selipo, lalu tepi pago, jumpe ular sawa beso, balik umah lmbat comform kene tampo, pastu merajuk nyorok dalam gebo

nak tau sejarah tentang MUAR tgk kat SINI
i u la MUO


♥ BRIDE TO BE ♥

4 comments:

Atiqah ♥ said...

selalu pegi makan asam pedas dekat muar. hihi!

cik ai said...

hehehee.
mkn asam pedas muo ea.
sdap x?
bse mkn kt ne =)

Anonymous said...

Hi cik ai, cik atien orang ganu. cik atien pun bangga jadi orang ganu. Heee :D

cik ai said...

hahahhaaa.
cik ai pon pnah duk tganu sne tu 3 taun.
best kt sne =)